Därför skrattar vi åt Ebola

Vi på ledarskapsprogrammet har lagt märke till en trend som vi tycker är förkastlig! Att Ebola blivit något som man kan göra narr av i populärkultur, sociala medier och i spexfoton säger mycket om den rådande synen på den svarta kroppen och dess värde. Det säger oss att vi lever i ett samhälle där det är acceptabelt att skratta när svarta människor “därborta” dör. Hur menar vi nu?

Jo.

Hade man gjort narr av bröstcancer på sitt spexfoto eller i en skämt meme, då skulle det vara ett himla uppror. Det skulle VÄCKA KÄNSLOR. Detta för att den vita kvinnan har kommit att bli ansiktet utåt för bröstcancer. Det är aktuellt för vita och är därför nära till hjärtat. Det inte något som allmänheten kan låta passera som ett harmlöst skämt.

Det väcker också känslor för att moralen är att man ska ta hänsyn till att det kanske finns några eller åtminstone någon enstaka i skolan eller ens instagram som kommer att ta illa upp av skämtet och BARA DET ska räcka för att man tar avstånd. Men guess what många av oss afrosvenskar har släktingar i riskzonen! Att man inte tar hänsyn till detta i samma avseende som man gör för andra epidemier där vita kroppar drabbas? Att man förväntar sig att vi ska tolerera detta i våra skolkataloger eller i vår instagram feed?Att det inte väcker känslor hos allmänheten? DET är dubbelmoral! DET är rasism

Det som jag tycker är mest alarmerande med detta är att det är oftast genom humor som man kan få ett hum om ett samhälles tillstånd. Vad vi tillåts skratta åt säger mer om samhället än om skämtet. Humor är ett verktyg som kan dehumanisera vilket i sin tur är en av “the eight stages to genocide”.Kom ihåg att det var humor som nazisterna använde sig av i den allra tidigaste propagandan som kom att dressera tyskarna in till de folk som kunde låta förintelsen ske. Det är även humor som har använts för att förlöjliga svarta och rättfärdiga den transatlantiska slavhandeln.

Säg mig vad säger det här om det svenska samhällets tillstånd?

 

When it aint a white mans problem, it ain’t  a problem.

Därför skrattar vi åt Ebola.

 

Mcafricah

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s