Tell am to go kill

Vad är en Zombie?

Det kanske är enklare att först beskriva vad en zombie inte är. En zombie är inte ett ondskefullt blodigt och halvruttet lik vars motiv är att få äta människor, människohjärnor, eller sprida någon typ av zombie-virus. Efter en eller flera “zombievågor” genom popkulturen i Europa och USA har detta blivit bilden som växt fram. Den här bilden kom med filmen ”Night of the Living Dead”. Det nämns dock ingenting om zombies i filmen, utan det var den stora skaran fans som tolkade dessa monster som zombies i efterhand.

Så vad är en zombie och var kommer de ifrån? En zombie är en person som saknar en del av sitt väsen, antingen kroppen eller själen. En zombie är ett totalt viljelöst offer och skräcken förknippat med det handlar i första hand om rädslan för att själv bli en zombie.

Zombie är en del av inhemsk tro på Haiti där spiritualitet enligt Vodou har historiskt fäste. Vodou kommer från namnet Vodun/Vodoun som ursprungligen är från Benin men som blandades med system och traditioner från andra delar av Afrika i samband mad slavhandeln, och tog nya former. Ordet zombie härstammar från olika afrikanska ord för ande eller Gud som nzambi och zumbi.

Det finns olika idéer kring hur en zombie blir till. Ett sätt är att en Bokor (”magiker”) alltså inte en Houngan/Mambo (”Vodou präst”) återupplivar en död person och tar kontroll över dennes kropp. Kroppen förblir under denna kontroll, ofta som en personlig slav (en kropp utan själ). En Bokor kan även extrahera en själslig zombie från en person för att öka sin makt. Dessa säljs för olika ändamål (tur, framgång, botemedel) till kunder, men är temporära då de till slut blir återkallade av Gud (en själ utan kropp). Oavsett så saknas alltså en del av personens själ, kropp eller ande.

Bokors kunde samarbeta med auktoriteter, agera på beställning eller i eget intresse. Zombifiering kunde därför ses som en form av bestraffning och kontroll genom rädsla. Det sades att dessa zombies användes som slavar på sockerplantage. Det fans alltså en skräck för att åter kunna bli förslavad efter döden och för all framtid.

En annan uppfattning är att Baron Samedi efter döden samlade alla människor från deras gravar för att föra dem till den himmelska eftervärlden åter i Afrika, förutsatt att de inte förolämpat honom på något sett och i så fall blev tvungna att förbi slavar för alltid, som zombies.

En Zombie kunde räddas ur sitt tillstånd (finns ingen poäng att “döda” en zombie). Detta genom att mata den med salt eller se till att den fick se havet. Då skulle medvetandet återvända och göra zombien arg samt få den att försöka komma tillbaka till graven.

Vem bryr sig?

Zombie är även användbart som metafor och tankeredskap och därför alltid relevant. Kopplingen till att vara förslavad, att inte ha egen vilja gör begreppet desto mer betydelsefullt. Vi styrs som människor och som grupp av olika intressen, men vems agenda är det verkligen vi driver? Hur mycket är vi en produkt av vår miljö och vad har det för konsekvenser kring hur vi förstår världen, särskilt när påverkan utifrån är riktad och har ett syfte? Hur stor är vår kapacitet att tänka kritiskt och skaffa oss en egen uppfattning när vi sedan tar så många grundförutsättningar för givet. Hur kan vi utifrån det perspektivet förstå trender, mainstream och massmedia? Eller att föra en agenda främmande för sitt eget väsen och sitt folk på grund av kortsiktiga belöningar och mutor? Utifrån det perspektivet kan du mycket väl bli en Zombie utan att först fysiskt dö.

Zombie som begrepp förekommer i protest gentemot tanklöst lydande av auktoriteter, speciellt i relation till militär och polismakt samt ”political puppets”. Att blint lyda order och att endast agera utifrån ovanifrån kommande intressen. Ett exempel är Fela Kuti’s album Zombie och låten Zombie med dess referenser till armén.

“Zombie no go think, unless you tell am to think”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s